Sherpa’s zijn een bergvolk in Nepal. De beroemdste Sherpa is ongetwijfeld Ginseng Teng. Misschien zegt die naam u niets, maar het is de man die als eerste de Mount Everest beklom. Wacht even, denkt u nu misschien, dat was toch Sir Edmund Hillary, de grote Nieuwzeelandse avonturier?

Ja, die stond ook op de top. Maar wie denkt u dat daar in het hooggebergte het beste de weg wist? En wie heeft de uitrusting en proviand naar boven gesleept? Kortom, wie heeft Sir Edmund naar de top gebracht?

Precies, dat doen Sherpa’s dus.

En dat is ook wat ik me ten doel stel. Opdrachtgevers naar de hoogste top brengen. Ze de weg wijzen als het moeilijk wordt. Het zware werk opknappen. En bescheiden op de achtergrond blijven als de opdrachtgever glorieert. Zoals een goede sherpa betaamt.

 

 

Ik weet het, er bestaat een site “marketingsherpa.com”. Het domein werd geregistreerd op 5 oktober 1999. Mooie naam.
Ik bedacht de naam “Sherpa” voor een database-consultancy die we in 1995 wilden starten. Het is er niet van gekomen. Maar ik vond de term te mooi om ongebruikt te laten. Dus voer ik hem nu. En dat er in de VS een onderzoeksbureau is dat zich “marketing sherpa” noemt, is niet zo vreselijk. We zitten niet in elkaars vaarwater.